Customizing your Windows 7 theme

Salam 1 Malaysia utk sume.. (eh..eh..) 🙂

Hari ni aku nak ajor kalian macam mane nak ubah theme Windows 7 korang..
Dahulu Miji yg Comel ade tanye aku cane aku ubah theme ni..
Time tu aku kedekot x de mood sket.. Sori ye Miji.. :o:
So, aku harap korang enjoy tutorial kali nih.. 8)

Langkah2 untuk install theme.

  • First, korang download file ni dan install. Pastikan Run As Admin.!! (Pastikan juga UAC dah di off). Lepas da patch, Restart PC!
  • Then, korang pilihlah theme yang korang suke dekat SINI.
  • Then, extract file .rar tu dekat “C:WindowsResourcesThemes“.
  • Then, cari file yang .theme dan double click.
  • Then restart da PC. 😀

Langkah2 nak install Windows Orb.

1. Pilih Orb yang korang nak dekat SINI .
2. Tambah option “Take Ownership” dekat right click. Download dan install. (Right click file .reg tu, pilih Merge)
3. Pergi dekat “C:Windows” , cari “explorer.exe”, right click dan pilih “Take Ownership”.
4. Rename explorer.exe tu ke explorer_bckup.exe. (Untuk backup).
5. Copy explorer.exe yang korang dah download (Orb yang korang pilih tadi)  ke C:Windows .
6. Restart PC 😀

p/s : Korang boleh refer jugak kat SINI dan SINI untuk tukarkan file “explorer.exe” korang tuh.. 😐

Change Logon Background Picture.

Ni senang jer, open file ni, x yah install2. Click Change Logon Screen, pilih gambar korang nak. Straight forward jek. :choler:
http://tweaks.com/software/tweakslogon/download/tweakslogon.zip

Desktop Icon Resize.

  • Icon kat desktop aku nyer Windows 7 ni besau sangat. So, godek punye godek, aku jumpa cara nak resize dia.
  • Kat searchbox start menu, taip zoom n click Magnify portion on the screen, atas skali. Tick Turn on magnifier n apply.
  • Pegi kat desktop korang, hold CTRL key & scroll mouse wheel (kalo boleh scroll, tekan scroller tu sambil scroll kan ke depan/ke blakang), dia akan adjust besar or kecik desktop icon korang.
  • Cool, xyah adjust setting apa2 pun kan?
  • Lepas dah puas hati, Untick balik magnifier tu. 🙂

So, inilah sedikit sebanyak modification yang sayer da buat kat Windows 7 saye..

X de la lawo mane pun.. :aie:

Ase nye korang nye lagi lawo kot.. :o:

Oklah, macam biase, komen la pape yang patut. X paham, boleh tanye eh.. :o: :o: :o:

Credit to Najster and Syok.org sebab ajor buat menatang nih ye!

Any Comments?