Nginx – 413 Request Entity Too Large

Haa.. Seperti tajuk diatas, bagi sape2 yang pernah configure & run server Nginx ni, korang pernah kena macam ni tak?
Benda ni jadi masa aku nak uploadkan theme kat wordpress.. Nak install theme la..
Saiz theme tu dalam 1.2MB.. Sekali keluar error macam tu..
So, dicari2 solutionnya.. Jumpa jugak..

Mari kita tengok macam mana solution dia..
First, kita kena edit file configuration nginx ni.. Kita taip ni:

Masukkan password korang, dan nanti keluarlah configuration dia kat terminal tu..
Lepas tu kita kena masukkan line ni..

Function dia untuk menetapkan jumlah memori untuk server tu..
Letakkan line tadi tu kat sini..

http {
include /etc/nginx/mime.types;

access_log /var/log/nginx/access.log;

sendfile on;
#tcp_nopush on;

#keepalive_timeout 0;
keepalive_timeout 2;
tcp_nodelay on;

gzip on;
gzip_disable “MSIE [1-6].(?!.*SV1)”;

include /etc/nginx/conf.d/*.conf;
include /etc/nginx/sites-enabled/*;

client_max_body_size 4M;
client_body_buffer_size 128k;
}

Haa.. Nampak tak? Lepas tu korang tekan CTRL-O untuk write-out dan save..
Nak exit tekan CTRL-Z.. Lepas tu korang try restart nginx korang.. taip kan:

Kalau tak ada masalah apa2, dia akan restart dengan elok.. Lepas tu try korang upload theme tu balik..
Insyallah mesti boleh.. Sebab aku da buat & da jadi pun! 😀
Apa2 pertanyaan bolehlah tanya aku.. Insyallah aku cuba tolong korang..

Any Comments?