Changing MySQL root user Password

Bagi sapa2 yang selalu menggunakan MySQL database,
pernah tak jadi kat korang dimana korang terlupa password ‘root’ korang?
Haa.. Aku dah terkena dah sekali..
Dan memang sangat tebaik.. Huhu..

Lalai betul aku nih..
Ntah macam mana aku boleh lupa pulak password aku..
So kat sini aku sharekan solution macam mana nak reset password untuk ‘root’ korang..

  1. Stop kan mysql service

  1. Lepas tu korang start kan balik mysql server tu supaya nanti korang boleh akses ke mysql server tu tanpa menggunakan password

  1. Connect ke mysql server dengan menggunakan mysql client

  1. Buat password baru untuk ‘root’ user

  1. Stop kan mysql server

  1. Start balik macam biasa

Haa.. Dengan mengikuti cara ni, insyallah server MySQL tu boleh diakses sebagai ‘root’ user dengan menggunakan password yang baru korang bubuh tu..

Any Comments?