Tag Archives: Windows 7

Installing Owncloud on Nginx (Ubuntu 12.04)

Here I want to share with you on how to create your own sync server like dropbox.
The software that we will use is ownCloud.

But before we start, please ensure that you already have the up & running nginx.
For tutorial, please refer here.

1. Make sure your OS is updated

apt-get update
apt-get upgrade

2. Install required package

apt-get install php5-cgi autoconf automake autotools-dev curl libapr1 libtool curl libcurl4-openssl-dev php-pear php-xml-parser php5 php5-cli php5-common php5-curl php5-dev php5-gd php5-sqlite php5-fpm

3. Edit nginx site config file file

vi /etc/nginx/sites-available/default

4. Edit like this;
Copy line below;

server {
        listen   80;
        root /usr/share/nginx/www;
        index index.php index.html index.htm;
        server_name _;

        location / {
                try_files $uri $uri/ @webdav;
        }

        location ~ ^/(data|config|.ht|db_structure.xml|README) {
                deny all;
        }

        error_page 500 502 503 504 /50x.html;
        location = /50x.html {
                root /usr/share/nginx/www;
        }

        location ~ .*.(php|php5)?$ {
                try_files $uri =404;
                fastcgi_split_path_info ^(.+.php)(/.+)$;
                fastcgi_pass unix:/tmp/php5-fpm.sock;
                fastcgi_index index.php;
                include fastcgi_params;
        }

        location ~ ^/owncloud/remote.php(/.*)$ {
                fastcgi_split_path_info ^(.+.php)(/.*)$;
                fastcgi_pass unix:/tmp/php5-fpm.sock;
                include fastcgi_params;
        }

        location @webdav {
                fastcgi_split_path_info ^(.+.php)(/.*)$;
                fastcgi_pass unix:/tmp/php5-cgi.sock;
                include fastcgi_params;
        }

        location ~ /.ht {
                deny all;
        }
}

The “root /usr/share/nginx/www” line defines the root directory for nginx.
You can change it to other path you like.

5. Edit /etc/php5/conf.d/xcache.ini
Edit this two line;

xcache.size = 64M
xcache.var_size = 64M

6. Edit /etc/php5/fpm/php.ini
Edit this two line;

post_max_size = 2G
max_upload_size = 2G

7. Reload php5-fpm

/etc/init.d/php5-fpm reload

8. Get latest owncloud file (Latest 4.5 (4.5.5))

wget http://mirrors.owncloud.org/releases/owncloud-4.5.5.tar.bz2

9. Extract it at /usr/share/nginx/www

tar xvf owncloud-4.5.5.tar.bz2

So the path will be /usr/share/nginx/www/owncloud after extracted & the URL will be http://localhost/owncloud

10. Set the directory permissions;

chown -R www-data:www-data /usr/share/nginx/www

Replace ‘/usr/share/nginx/www‘ with your own path you prefered. (The path must be the same with the one in /etc/nginx/sites-available/default)

11. Go to http://localhost/owncloud or http:///owncloud
Create new admin account. Also please unsure that the path on data folder is correct.

12. Create new folder name “clientsync“, something like this;

 
13. Get Desktop Sync Clients at here http://owncloud.org/sync-clients/
Install it. Put your credential accordingly.

14. If everything fines, then your owncloud has been configured properly. Congratz!

Done. Hope it helps. 🙂

Customizing your Windows 7 theme

Salam 1 Malaysia utk sume.. (eh..eh..) 🙂

Hari ni aku nak ajor kalian macam mane nak ubah theme Windows 7 korang..
Dahulu Miji yg Comel ade tanye aku cane aku ubah theme ni..
Time tu aku kedekot x de mood sket.. Sori ye Miji.. :o:
So, aku harap korang enjoy tutorial kali nih.. 8)

Langkah2 untuk install theme.

  • First, korang download file ni dan install. Pastikan Run As Admin.!! (Pastikan juga UAC dah di off). Lepas da patch, Restart PC!
  • Then, korang pilihlah theme yang korang suke dekat SINI.
  • Then, extract file .rar tu dekat “C:WindowsResourcesThemes“.
  • Then, cari file yang .theme dan double click.
  • Then restart da PC. 😀

Langkah2 nak install Windows Orb.

1. Pilih Orb yang korang nak dekat SINI .
2. Tambah option “Take Ownership” dekat right click. Download dan install. (Right click file .reg tu, pilih Merge)
3. Pergi dekat “C:Windows” , cari “explorer.exe”, right click dan pilih “Take Ownership”.
4. Rename explorer.exe tu ke explorer_bckup.exe. (Untuk backup).
5. Copy explorer.exe yang korang dah download (Orb yang korang pilih tadi)  ke C:Windows .
6. Restart PC 😀

p/s : Korang boleh refer jugak kat SINI dan SINI untuk tukarkan file “explorer.exe” korang tuh.. 😐

Change Logon Background Picture.

Ni senang jer, open file ni, x yah install2. Click Change Logon Screen, pilih gambar korang nak. Straight forward jek. :choler:
http://tweaks.com/software/tweakslogon/download/tweakslogon.zip

Desktop Icon Resize.

  • Icon kat desktop aku nyer Windows 7 ni besau sangat. So, godek punye godek, aku jumpa cara nak resize dia.
  • Kat searchbox start menu, taip zoom n click Magnify portion on the screen, atas skali. Tick Turn on magnifier n apply.
  • Pegi kat desktop korang, hold CTRL key & scroll mouse wheel (kalo boleh scroll, tekan scroller tu sambil scroll kan ke depan/ke blakang), dia akan adjust besar or kecik desktop icon korang.
  • Cool, xyah adjust setting apa2 pun kan?
  • Lepas dah puas hati, Untick balik magnifier tu. 🙂

So, inilah sedikit sebanyak modification yang sayer da buat kat Windows 7 saye..

X de la lawo mane pun.. :aie:

Ase nye korang nye lagi lawo kot.. :o:

Oklah, macam biase, komen la pape yang patut. X paham, boleh tanye eh.. :o: :o: :o:

Credit to Najster and Syok.org sebab ajor buat menatang nih ye!