Zeus Trojan ditemui sebanyak 74k pada PC pengguna global.

zeuspanel12

Lebih dari 74k PC di hampir 2500 organisasi di seluruh dunia sudah terganggu selama satu setengah tahun akibat jangkitan botnet yang direka untuk mencuri rahsia2 di pangkalan data tersebut dengan masuki ke laman bank, rangkaian sosial, dan sistem e-mel.

Sistem tersebut dijangkiti dengan Trojan Zeus dan botnet yang diberi nama jolokan “Kneber” selepas PC pengguna yang dijangkiti Trojan ini di hubungkan pada syarikat dan sistem kerajaan, mengikut kajian NetWitness.

The Wall Street Journal melaporkan bahawa Merck, Kardinal Health, Paramount Pictures, dan Juniper Networks adalah di antara sasaran dalam serangan itu. NetWitness berspekulasi bahawa penjahat di Eropah Timur dengan menggunakan arahan-dan-kawalan pelayan di German dihantar melalui lampiran yang mengandungi malware dalam e-mel atau link ke malware pada halaman-halaman Web dan diklik oleh pekerja dalam syarikat tersebut tanpa menyedarinya.


NetWitness mengatakan pihak mereka telah menemui lebih daripada 75 gb data-data bernilai yang dicuri semasa mereka melakukan tugas-tugas rutin mereka sebagai sebahagian daripada evaluasi rangkaian klien pada tarikh 26 Januari. Cache data yang dicuri merangkumi login syarikat identitinya sebanyak 68k, akses kepada sistem e-mel, laman perbankan online, Facebook, Yahoo, Hotmail, 2k file SSL (Secure Socket Layer) dan data-data pada individu yang dijangkiti.

Selain mencuri data tertentu, Zeus boleh digunakan untuk mencari dan mencuri file apa saja di komputer, download dan menjalankan program dan membolehkan seseorang itu untuk mengendalikan komputer dari jarak jauh.

Lebih daripada separuh daripada enjin dikompromikan juga dijangkiti dengan peer-to-peer(p2p) malware bot yang dikenali sebagai Waledac, kata syarikat itu. Hampir 200 negara yang terkena jangkitan ini, dan sebahagian besar jangkitan ditemui di Mesir, Mexico, Arab Saudi, Turki dan Amerika Syarikat.

Berita itu datang selepas Google mengumumkan sasaran serangan itu dan apa yang diyakini akan lebih daripada 30 syarikat lain yang berkaitan dan kembali ke China. McAfee memberi nama serangan ini; “Operasi Aurora”.

“Sementara Operasi Aurora menjelaskan ancaman lanjutan, jumlah syarikat dan pertubuhan yang dikompromikan semakin meningkat jika dibandingkan dengan botnet tunggal ini,” kata Amit Yoran, Chief Executive NetWitness dan Pengarah Bahagian Keselamatan Cyber Nasional. “Ini kompromi skala besar untuk rangkaian syarikat yang telah mencapai tahap penularan yang merbahaya.”

2 thoughts on “Zeus Trojan ditemui sebanyak 74k pada PC pengguna global.

 1. masokis

  Zeus..
  ialah bot yang digunakan oleh pengodam..
  zeus ni bleh dibeli..
  setiap zeus ada id tersendiri..
  tapi Behavior yang sama…..

  Jual beli zeus ni mmg sgt untung..
  masokis tak nak bagi link.. tp nak bgi hint
  klu nak beli sekor zeus ni..
  cuba google dgn word open trojan…

  hey..tq sebab masuk blog masokis.. slalu2 la dtg..

  Reply
 2. z e r 0

  tu la.. bot ni pn agk mahal nk beli.. setup pn agk ssh..
  pas2 skang mmg menjd 1 ancaman bg dunia siber ni.. 🙂

  x de hal la masokis.. ko pn same eh.. 😀

  Reply

Any Comments?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.