Netspeed kat panel Ubuntu.

Assalamualaikum & Salam sejahtera.
Rasanya agak lama juga aku tak jenguk ke blog aku ni.
Kesian dia. Ditinggalkan begitu saja.
Bukan sengaja nak buat macam tu.
Tapi maklumlah. Banyak sangat kerja nak dibuat.
So masa tu kurang nak ada la untuk update blog ni.

Apa-apa pun, untuk entri kali ni,
aku nak sharekan ngan korang macam mana nak install Netspeed ni.
Kalo korang tak tau apa itu Netspeed ni,
korang boleh tengok kat sini.

So, memula sekali kita tulis macam ni.

sudo apt-get install netspeed

dia akan kuar banyak-banyak tulisan kat terminal korang tu.
Maknanya Ubuntu korang tu tengah install Netspeed tu la..

Lepas dah install benda tu,
korang klik kanan kat panel korang tu,
klik kat Add to Panel,
Cari Network Monitor Netspeed Applet.
Pastu korang add kan ke panel korang.

Lepas ni korang dah boleh tengok bape laju speed internet korang.
Tak kiralah samada Wireless or Broadband or LAN.

Any Comments?