Tag Archives: windows

Import & export installed Cygwin packages

Recently I’ve changed my workstation to new one. Previously I’ve installed bunch of Cygwin packages on my old workstation.

So I thought; can I somehow migrate my installed Cygwin packages from my old workstation to new workstation?

The answer is yes. Follow me along to this wonderful journey XD

First you’ll need to save list of what you have installed on your Cygwin on old workstation.
To do this, open the Cygwin terminal/console & run this command below:

Its basically dump a list of installed Cygwin packages in your workstation & save it to text file with comma-separated.

Next, go to your Cygwin home folder (commonly locate at “C:\cygwin64\home\“), open the “cygwin_packages.txt” file that we save before & copy all the content inside the text file.

Next, at your new workstation, ensure you have downloaded the latest Cygwin installer “setup-x86.exe” (32-bit) or “setup-x86_64.exe” (64-bit).

Then, open your Windows cmd & change you directory to where you save the Cygwin installer. E.g. for my case here, I save it in my Downloads folder “C:\Users\Zam\Downloads>”.

Then, run this command below on your Windows cmd; replacing/inserting the content of cygwin_packages.txt inside the double-quote as below:

You should see the Cygwin GUI opened & UAC requesting permission pop-up:

Click “Yes”, go through “Next” button & wait until the installation finished.

Upgrade Python packages at using pip

As you read in the title above; to update your python packages via pip:

for Linux/*nix:

p/s: you may need to run as sudo. Probably.

for Windows:

Credit: http://stackoverflow.com/questions/2720014/upgrading-all-packages-with-pip

Installing Owncloud on Nginx (Ubuntu 12.04)

Here I want to share with you on how to create your own sync server like dropbox.
The software that we will use is ownCloud.

But before we start, please ensure that you already have the up & running nginx.
For tutorial, please refer here.

1. Make sure your OS is updated

apt-get update
apt-get upgrade

2. Install required package

apt-get install php5-cgi autoconf automake autotools-dev curl libapr1 libtool curl libcurl4-openssl-dev php-pear php-xml-parser php5 php5-cli php5-common php5-curl php5-dev php5-gd php5-sqlite php5-fpm

3. Edit nginx site config file file

vi /etc/nginx/sites-available/default

4. Edit like this;
Copy line below;

server {
        listen   80;
        root /usr/share/nginx/www;
        index index.php index.html index.htm;
        server_name _;

        location / {
                try_files $uri $uri/ @webdav;
        }

        location ~ ^/(data|config|.ht|db_structure.xml|README) {
                deny all;
        }

        error_page 500 502 503 504 /50x.html;
        location = /50x.html {
                root /usr/share/nginx/www;
        }

        location ~ .*.(php|php5)?$ {
                try_files $uri =404;
                fastcgi_split_path_info ^(.+.php)(/.+)$;
                fastcgi_pass unix:/tmp/php5-fpm.sock;
                fastcgi_index index.php;
                include fastcgi_params;
        }

        location ~ ^/owncloud/remote.php(/.*)$ {
                fastcgi_split_path_info ^(.+.php)(/.*)$;
                fastcgi_pass unix:/tmp/php5-fpm.sock;
                include fastcgi_params;
        }

        location @webdav {
                fastcgi_split_path_info ^(.+.php)(/.*)$;
                fastcgi_pass unix:/tmp/php5-cgi.sock;
                include fastcgi_params;
        }

        location ~ /.ht {
                deny all;
        }
}

The “root /usr/share/nginx/www” line defines the root directory for nginx.
You can change it to other path you like.

5. Edit /etc/php5/conf.d/xcache.ini
Edit this two line;

xcache.size = 64M
xcache.var_size = 64M

6. Edit /etc/php5/fpm/php.ini
Edit this two line;

post_max_size = 2G
max_upload_size = 2G

7. Reload php5-fpm

/etc/init.d/php5-fpm reload

8. Get latest owncloud file (Latest 4.5 (4.5.5))

wget http://mirrors.owncloud.org/releases/owncloud-4.5.5.tar.bz2

9. Extract it at /usr/share/nginx/www

tar xvf owncloud-4.5.5.tar.bz2

So the path will be /usr/share/nginx/www/owncloud after extracted & the URL will be http://localhost/owncloud

10. Set the directory permissions;

chown -R www-data:www-data /usr/share/nginx/www

Replace ‘/usr/share/nginx/www‘ with your own path you prefered. (The path must be the same with the one in /etc/nginx/sites-available/default)

11. Go to http://localhost/owncloud or http:///owncloud
Create new admin account. Also please unsure that the path on data folder is correct.

12. Create new folder name “clientsync“, something like this;

 
13. Get Desktop Sync Clients at here http://owncloud.org/sync-clients/
Install it. Put your credential accordingly.

14. If everything fines, then your owncloud has been configured properly. Congratz!

Done. Hope it helps. 🙂

Reset Windows Server 2008 R2 password

Reset the administrator/user password on Windows Server 2008 by using Windows Installation Disk

  1. Insert the Windows Server 2008 installation DVD
  2. Restart the computer, select boot from DVD
  3. Choose option “Repair your computer
  4. Select start command prompt
  5. Type in “C:
  6. Then, “CD C:WindowsSystem32
  7. MOVE Utilman.exe Utilman.exe.bak
  8. COPY Cmd.exe Utilman.exe
  9. You may also need to enable the administrator account which can be done by using “NET USER administrator /active:yes
  10. Restart the windows
  11. Then, at the login screen, type Windows-U, this fires up cmd.exe
  12. NET USER  e.g. NET USER administrator Presto!
  13. Now restart the computer again and move the original Utilman.exe back. e.g. MOVE Utilman.exe.bak Utilman.exe

Geo-stalking with Bing Maps and the Twitter Maps App

Geo/Social stalking is fun. Bing Maps has the ability to add various “apps” to the map to enhance your bind maps experience. One of the cooler ones is the Twitter Map app which lets you map geotagged tweets.

Let’s start with somewhere fun, like at German-Malaysian Institute (GMi), Bangi and see who’s tweeting around there.. ;D

First, open www.bing.com/maps/

Then, you can change the view to Aerial View for more nicer look. ;D
You may change to other place you want to view e.g. your home, college, workplace

Then, select Map apps options..

Then, select Twitter Maps apps..

Wait for a while for the page to reload the necessary thing (loading tweet around the map you currently viewing) 

 Aaannndd.. Ta-Da! Happy Stalking. ;D

Thanks to carnal0wnage for this tips. 😉

Delete file? Think again.

Pernahkah anda terfikir kenapa apabila kita delete file dari komputer secara kekal, terdapat software2 yang masih boleh recover file2 tersebut? apakah yang akan terjadi apabila kita delete file permanently (shift+del) atau kita empty kan file tersebut dari recycle bin? Sebenarnya, apabila kita delete file (shift+del) atau empty recycle bin, file2 tersebut masih lagi ada dalam komputer kita, cuma system akan padamkan maklumat2 fizikal tetang lokasi file dan registry itu di dalam HDD kita.. maksudnya ia akan menandakan bahawa file tu sudah di-delete tapi sebenarnya belum lagi.. (maknanya kita search file tu sudah tiada, tapi sistem sudah buang address file tu yang bermakna kita secara virtual x nampak file tu tapi sebenarnya masih ada)

kita sebenarnya x boleh delete file tersebut daripada Hard Disk kita, file2 tersebut akan di-delete semasa komputer kita hendak menggunakan free space dan akan menggantikan/overwrite dengan data yang baru (temp file, new file) dan data yang baru itu akan overwrite file2 yang secara fizikalnya belum di-delete di dalam HDD..

cara terbaik untuk hapuskan file2 tersebut dari HDD ialah overwrite random data (ataupun dipanggil random byte) di block itu supaya x ada lagi file tersebut , apabila overwrite file tu dengan random data/byte, data asal file tersebut akan di-delete dan akan digantikan dengan random data di bahagian tersebut..tapi secara fizikalnya, kamu memang x boleh nk delete data tersebut dengan hanya shift+del atau empty recycle bin..

dan itulah sebenarnya cara “software recovery” guna untuk cari kembali file2 yang sudah kita delete (delete secara virtual). Software itu akan mengimbas secara mendalam (deep scan) setiap block di dalam hard disk kita untuk mencari file2 yang sudah ditandakan oleh sistem sudah di-delete tapi sebenarnya belum lagi dan akan mengembalikan file2 yang sudah ditandakan delete itu kepada file asal..

sebagai contoh kita ambik salah satu Operating System iaitu Windows, sebenarnya Windows akan cuba mengelakkan dari overwrite block yang mengandungi file2 yang belum di-delete itu untuk dalam usaha untuk membantu “recovery software” untuk recover2 file tersebut sampailah Windows terdesak untuk menggunakan free space dan akan overwrite data2 lama itu dengan data2 yang baru.. jadi peluang untuk kita recover file2 yang tersilap delete (delete secara x sengaja) itu akan bertambah? ya.. 🙂 peluang untuk kita recover file2 itu masih ada jikalau file2 tersebut belum di-overwrite dengan data2 baru, jadi cara terbaik jika anda ter-delete file secara x sengaja, cepat2 lah recover file tu guna apa2 software2 yang boleh bantu kita untuk recover data tu sebelum di-overwrite dengan data2 baru.. dan jgn risau, banyak software2 yang freeware untuk kita gunakan dalam process recovery tersebut..

bagaimana untuk overwrite data2 yang kita delete tu dengan random data/byte untuk halang recovery software dari recover file itu? terdapat banyak software untuk delete file tu secara permanent ataupun lebih dikenali sebagai “file shredder” atau “secure delete” program, salah satu software yng ramai orng tau ialah “Eraser” (open source software) atau “CCleaner” yang akan overwrite data2 lama dengan data2 random byte menggunakan cara2 tertentu.. dan jgn risau kerana ada banyak software yang free untuk kita gunakan dalam process untuk padamkan file tu selama-lamanya..

Credit: akan diupdate semula bila dah jumpa owaner artikel.

Metasploit?

Korang pernah tak teringin nak guna metasploit?
Korang penah tak dapat buat satu session menggunakan metasploit?
Aku tak pernah dapat gune metasploit ni.. 🙁

Tapi aku tak pernah mengalah(kecuali perkara2 tertentu)..
Akhirnya aku dapat jugak guna..
Dan dapat jugak access ke PC tu.. 🙂

So, meh aku kongsikan macam mana aku dapat buat benda ni..
Pertama, korang install dulu Metasploit.
Tak kesahlah versi apa2 pun.
Nanti boleh update.

Lepas dah install, jangan lupa untuk update.
Supaya korang dapat menggunakan lebih banyak sumber exploit kelak.

Lepas dan install & update,
korang run kan Metasploit.
Run yang console punya tau.
Sebab orang selalu cakap,
yang pakai CLI ni lagi efektif.
So, korang patut cuba.. 😉

Lepas dah run,
korang taipkan macam ni..

Itu adalah exploit yang kita akan gunakan..
Exploit ni dia menggunakan browser(IE) untuk menjalankan kerja2 nya..

Lepas dah setkan exploit korang,
setkan pulak payload korang..

Lepas dah setkan payload tu,
korang assignkan/isikan apa2 yang patut macam LHOST, LPORT, SRVHOST, URL & lain2 yang berkenaan..

Lepas dah setkan suma,
taipkan show options untuk tengok balik semua setting2 korang tu..
Ngam ke tak. Apa yang dia require tu korang isikan la kalo tak isi lagi..

Lepas dah setel semua,
korang taipkan exploit..
Dia akan keluar lebih kurang macam ni..

So, korang kenalah buatkan mangsa korang tu pergi ke URL http://192.168.56.101:8080/asjKYXWBb3z tu..
Barulah menjadi..
Kalo tak memang sampai bila2 lah tak jalan exploit & payload tu.. :p

Lepas korang dah bagi mangsa korang bukak URL tu,
korang akan dapat tengok kat msfconsole korang tu flow yang exploit sedang dijalankan ke mangsa yang bukak URL tu..

Kalo exploit korang menjadi,
dia akan keluar lebih kurang macam ni..

Haa.. Dah kena! Korang dah ada 1 session ngan dia..
Bole la korang upload/download dan macam2 lagi kat PC dia..
Meh kita tengok..

Yeay! Saya dah berjaya. Haha..
Benda simple je kot..
Saya rasa orang lain tak pandang pun kalo saya dapat buat macam ni.. 🙁

Anyway, selamat mencuba la ye.
Ada pape, bole tanya saya.. 🙂

Remote Administrator Tools a.k.a. RAT

RAT ni mungkin ade yang baru tau,
dan ade jugak yang da lama tau pasal tool ni (org lama/otai)..
So, kat sini aku listkan beberapa tool favourite aku.. 😀

1. Cybergate
p/s: klik kat gambo tu klu nk beso kn..

Dihasilkan oleh Cyber-Sec, ini merupakan tool yang aku suka guna..
Ramai hackers guna tools ni..
Tapi pengeluarannya dah terhad..

Sampai version 1.03.0-Public Version je kot..
Lepas ni klu nak version yang latest, kene beli.. 🙁

Tapi anda masih boleh lagi dapatkan tool ni untuk version yang lama..

2. Spy-Net
p/s: klik kat gambo tu klu nk beso kn..

Ni pun antara tool RAT yang hebat jugak..
Dengan fungsi nya yang best, iaitu USB Spreader, anda boleh sebarkan ‘tikus’ tanpa susah2.. 😀
USB Spreader ni bermaksud, bila ada 1 PC yang da terkene ‘tikus’ anda tu dicucuk pendrive, pendrive tu la yang akan sebarkan ‘tikus’ anda tu secara automatik..
x payah susah2 nk tunggu orang donlod ‘tikus’ anda.. 🙂
Best kn?

Tapi tool ni da di berhentikn production nye atas sebab yang x di ketahui..
Last version yang di keluar kn, version 2.7..
Anda boleh dapatkan nye kat sini; Spy-Net

Ade lagi sebenar nye tool RAT ni..
Antaranya:
Cerberus
– Dark-Comet
– Apocalypse
Turkojan
Deeper

Link aku x mo bg sebab nnt korang cakap aku da letak ‘tikus’ dlm tu.. 😀
Jadi, pandai2 la google sendiri untuk maklumat lanjut & link utk donlod eh.. 🙂

p/s : ni dikategorikan sebagai hacking tool. So sudi2 kan la mati kan AV korg tu eh kalau nk gune..